Det er mange meninger om mineraloljer og deres bruk i kosmetikk og hudpleieprodukter.
Vi vil her prøve å gi et nyansert bilde av mineraloljene.
Mineralolje er utvunnet fra råolje/petroleum. Oljene renses nøye før bruk og er uten lukt og farge. De koster lite å fremstille og harskner heller ikke. Det finnes flere typer mineraloljer, - fra de helt tyntflytende til vokskonsistenser. Mineraloljer er langkjedede hydrokarboner, dvs. kjemiske molekyler som bare består av bare karbon og hydrogen som ikke er i stand til å reagere med andre stoffer. Dette betyr at de er svært stabile og ikke tas opp i kroppen. Disse egenskapene har fordeler og ulemper:
Ulemper:
Mineraloljer er ikke ideelle bæresubstanser i daglige kremer fordi de ikke har noen aktiv pleiende effekt. De legger seg som et lag over huden. I høye konsentrasjoner kan de tette talgkanalene og gi kviser (dvs. de er komedogene), spesielt hos de med fet/uren hud. Mineraloljer kan også hindre aktive ingredienser i å trekke ned i huden.
Fordeler:
Mineraloljer reagerer ikke med noe i huden og er derfor ikke irriterende eller allergi-fremkallende. De kan ha gode beskyttende egenskaper i kuldekremer eller barberskum, og kan være stabilisatorer for solfiltre i solkremer i lave konsentrasjoner. Mineraloljer er vanlig å bruke i makeup for å få den til å sitte, noe som gjør at mange foundations kan fremprovosere uren hud.
TIPS: Det er da bedre å bruke ren mineral-makeup som er laget av knuste mineraler. Til tross for navnet har dette ingenting med mineraloljer å gjøre.
Merk:
Mineraloljer har ingen negativ effekt i:
1. Renseprodukter eller barberskum som vaskes av
2. Masker eller peelinger som fjernes etter kort tid
3. Ansiktsprodukter for tørr hud i moderate konsentrasjoner
4. Ansiktsprodukter generelt i lave konsentrasjoner
5. Kroppsprodukter (unntatt på hudområder med akne)
Andre navn på mineralolje er:
Mineral Oil
Paraffin Oil
Paraffinum Liquidum
Parafin
Petrolatum
Petroleum
Vaselin
Skriv ut